Vi gör ett typsnitt

När man börjar skolan lär man sig att läsa och skriva men vad vet du om bokstäverna? I min föreläsning berättar jag om bokstäver, vad typografi är och vad en grafisk formgivare gör. På workshopen gör vi som Gutenberg och skär typer (bokstäver) och trycker. Eleverna gör tillsammans ett typsnitt, en font, som de kan använda i dator.
Lektionen anpassas efter ålder på eleverna.

Grafisk formgivning

(Fortsättning på workshopen ”Vi gör ett typsnitt”)
Vi börjar med en genomgång av grundläggande layout- och kompositionslära. Eleverna formger en trycksak eller en bok med det egna typsnittet. Det kan bli en affisch till klassfesten, klassens veckobrev eller en bok av elevernas uppsatser. Vi gör anfanger, mönster och illustrationer till projektet.
Lektionen anpassas efter ålder på eleverna.

Bildberättande

Hur berättar man med hjälp av bilder och bokstäver? Kan man förmedla historier utan text? I workshopen ingår en spännande föreläsning och bildvisning om olika sätt att använda bilder i berättelser. Vi gör roliga och lärorika övningar då vi arbetar med bild och berättarspråk från seriernas värld. Lektionen anpassas efter ålder på eleverna.

Bokstäver & alfabet

Vi använder kameran till att se, hitta, göra eller uppfinna bokstäver och skapar ett tema för ett alfabet. Bilderna monteras eller visas som bildspel. I workshopen ingår en föreläsning då jag berättar mer om bokstävernas historia, varför dom ser ut som dom gör och om deras familjer.
Lektionen anpassas efter ålder på eleverna.